23 Aralık 2010 Perşembe

KORUMA AMAÇLI UYGULAMA PLANLARI HAKKINDA

Derneğimiz, Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu’nun üyesi olarak diğer semt dernekleri ile birlikte Beyoğlu, Kentsel Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. 1/5000 planları onaylandığından bu yana platform temsilcileri düzenli toplantılar yapıyor, uzman görüş ve değerlendirmelerine başvuruyor.
Her dernek kendi bölgesinde öne çıkan değişimleri önce-sonra ilüstrasyonları ile kamuoyu bilgilendirmesine hazırlanıyor.

Beyoğlu Koruma Planları maalesef tüm Beyoğlu’nda ciddi sorunlar yaratacak niteliktedir. Tünel’de bulunan Doğan Apartmanı önü, Ayaspaşa’da Namuk Kemal İlkoğretim Okulu önü, Gümüşsuyu’nda eski Maksim Gazinosu, Cihangir’de Ege ve Roma Bahçesi’nin yapılanmaya açılması vs. öne çıkan noktalardır. Ancak tüm bu noktalar dışında sizi, sokağınızı, mahallenizi ilgilendiren çeşitli müdahaleler, değişiklikler de söz konusudur.

İstanbul’un terası Roma Bahçesi için önce-sonra çalışması örnek olarak ele alındı; Roma bahçesinin girişi ve üst platformu belediye sosyal tesisi olarak imara açılıyor. Yeşil alan kullanıma kapatılıyor. Bu endişelendirici durum sadece Cihangirlilerin değil İstanbulluların konuyu tartışması gerektiğini işaret ediyor.

Koruma planları ile ilgili mevcut durum ne?
1. Mimarlar Odası 1/5000 Koruma planlarının iptali ile ilgili davacı oldu
ve dava devam ediyor.
2. Anıtlar Kurulu dava süreci devam ettiği halde 1/1000 ölçekli planları -bazı değişikliklerle- onaylayıp Belediye Meclisine gönderdi.
3. Beyoğlu Belediyesi’nden alınan bilgiye göre 2010 Aralık son hafta – 2011 Ocak ilk hafta
--------
Beyoğlu Belediyesi’nde planlar askıya çıkacak ve 30 gün asılı kalacak.
4. Bu süre zarfında yazılı itirazlar yapılabilecek ve/veya dava açılabilecek.

Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu, katılımcı üyeleri ile nasıl hareket edecek?
1. Öncelikle Beyoğlu’nda yaşayanları yakından ilgilendirecek planlar hakkında bilgilenme-tartışma-değerlendirme toplantılarının yapılması, semtlilerin katılımını destekleyen bilgi taşıcı el ilanı-broşür- bülten hazırlanması,
2. Mimar, şehir planlamacı, hukukçu, yerel yönetim alanında uzman kişi ve kuruluşlarının görüşlerinin alınması,
3. Planlar askıya çıkınca gerekli tespitlerin yapılması ve itiraz dilekçelerinin verilmesi,
4. Kültür Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamlarına dilekçe yazılması,
5. Hukuki süresinde gerekli dava veya davaların açılması (birlikte veya ayrı-ayrı) olarak sıralandı.

Birlikte ne yapabilirsiniz?
1. Derneğinizle iletişime geçerek, plana onlarla birlikte bakabilirsiniz. İlgilendiğiniz, bildiğiniz tanıdığınız bina ve sokağın plandaki durumunu birlikte inceleyebilirsiniz.
2. Düzenlenecek bilgi paylaşım toplantıları ile birlikte hareket edebilmeyi deneyimleyebiliriz

Ya da siz ne yapabilirsiniz?

Saygılarımızla,
Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu
beyoglukorumaplani@googlegroups.com
Ayazpaşa Derneği
Beyoğlu Güzelleştirme Derneği
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği
Cihangir Güzelleştirme Derneği
Galata Derneği

BİLGİ NOTU:

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI NEDİR ?
Hızla değişen yaşam koşulları, hızlı kentleşme, nüfus artışı, sanayileşme ve teknik gelişmelerle doğal ve kültürel varlıkların yok olmadan korunması, bakımı ve günümüz yaşamı ile bütünleştirilerek kullanılabilmesi amacı ile yapılan plandır.

PLANLAR NASIL ONAYLANIR ?
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde; belediye meclislerince aynen veya değiştirilerek onaylanıp yürürlüğe giren imar planları Belediye başkanınca mühürlenir ve imzalanır.
Belediye ve mücavir alan sınırları dışında; il idare kurullarınca karar verilen imar planları valilikçe uygun görüldüğü takdirde onaylanarak yürürlüğe girer.
Onaylanmış planlar; onay tarihinden itibaren ilgili idarece herkesin görebileceği şekilde ilan yerlerinde asılmak ve nerede nasıl görülebileceği mahalli haberleşme araçları ile duyurulmak suretiyle 30 gün süre ile ilan edilir. 30 günlük ilan süresi içinde planlara itiraz - dava açma ilgili idare nezdinde yapılır.
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan yerlerde; belediye başkanlığınca Belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planlar, belediye meclisince 15 gün içinde incelenerek gerekçeleri de belirtilmek suretiyle kesin karara bağlanır ve karar tarihinden itibaren 15 gün içinde belediye başkanlığınca ilgilisine yazı ile bildirilir.

7 Aralık 2010 Salı

ZEHRA İPŞİROĞLU'NDAN AYASPAŞA KİTABI ÇIKTI

Heyamola Yayınları ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti ajansı işbirliğiyle yayımlanan bir dizi kent kitabı içinde 'Ayaspaşa' da yer aldı. Semtimizde yaşamış olan kültür insanı Zehra İpşiroğlu'nun hazırladığı kitap, büyük kitapçıların vitrinlerinde yerini aldı bile.
KİM, KİMDİR?
Zehra İpşiroğlu (d. 1949) Türk yazar, tiyatro eleştirmeni.
Hatice Nazan-Mazhar Şevket İpşiroğlu çiftinin kızıdır. Ortaöğrenimini Avusturya Lisesi'nde; yüksek öğrenimini İstanbul, Freiburg ve Berlin Üniversitelerinde Alman Dili ve Edebiyatı ile Felsefe bölümlerinde tamamlamıştır. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne öğretim üyesi olarak girmiştir. 1992 yılında aynı üniversitede Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Anabilim Dalı'nı kurmuştur. 1998 yılına kadar burada bölüm başkanlığı görevini sürdürmüştür. 1998 yılından bu yana Almanya'da Duisburg-Essen Üniversitesi'nde Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bünyesinde Nazan İpşiroğlu, Prof. Dr. Jale Baysal ve Prof. Dr. Şeyda Ozil'le birlikte yayına hazırladığı yaratıcı eğitim ve öğretim alanında yayınlanan çeşitli imece kitaplarının ve yurtdışında yazın, tiyatro, eğitim üzerine çıkan çeşitli inceleme yazılarının ve çevirilerinin yanı sıra, tiyatro, yazın, eğitim, çocuk ve gençlik yazını üzerine çeşitli inceleme yazıları ve çevirileri olan yazarın; ayrıca tiyatro oyunları, kısa öyküleri, anı kitapları bulunmaktadır.
Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu Köln'de yaşamaktadır.
DİĞER İLÇELERİMİZ...
İSTANBUL’UM II
Ali Ural / Bostancı,
Altay Öktem / Bağlarbaşı,
Anais M. Martin / Küçük Moda,
Cafer Hergünsel/ Emirgân,
Cem Erciyes / Galatasaray,
Deniz Kavukçuoğlu / Mühürdar,
Feridun Andaç / Ortaköy,
Gün Zileli / Arnavutköy,
Güngör Gençay / Kuledibi,
Güray Canberk / Aksaray,
Güzide Ertürk / Çamlıca,
Halil İbrahim Özcan / Tarlabaşı,
Handan Öztürk / Yakacık,
Hande Öğüt / Harbiye,
Hikmet Temel Akarsu / Bağdat Caddesi,
Hüseyin Akın / Kâğıthane,
İo Çokona / Pera,
Mahir Öztaş / Taksim,
Mesut Kara / Pendik,
Murat Batmankaya / Haydarpaşa,
Mustafa Necati Yıldırım / Bahçelievler,
Müge İplikçi / Koşuyolu,
Nevra Bucak / Çiftehavuzlar,
Nurduran Duman / Salacak,
Piraye Şengel / Acıbadem,
Rahmi G. Öğdül / Cerrahpaşa,
Doğan Kuban / Toplarönü,
Rozerin Doğan / Kartal,
Sabri Kuşkonmaz / Fulya,
Sibel Eraslan / Şile,
Sibel Kilimci / İcadiye,
Süleyman Erguner / Şehremini,
Süreyyya Evren / Divanyolu,
Tansu Bele / Sarıyer,
Tarık Sipahi / Ayazma,
Vecdi Çıracıoğlu / Rumeli Hisarı,
Veysel Atayman / Samatya,
Vural Sözer / Kilyos,
Yalçın Yusufoğlu / Selimiye,