16 Şubat 2011 Çarşamba

PARK OTELİ İÇİN İTİRAZİ DİLEKÇEMİZ HAZIR

17.02.2011
BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANLIĞINA,


öNEMLİ NOT: Dilekçemiz bugün Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na verilecektir

KONU: İSTANBUL PARK OTEL TURİZM MERKEZİ’ne (BEYOĞLU İLÇESİ GÜMÜŞSUYU MAHALLESİ 735 ada, 25 No.’lu Parsel) ait 1/1000 ölçekli KORUMA AMAÇLI İMÂR PLANI’na itiraz


1) Gümüşsuyu Mahallesi 735 ada, 25 parsele ait 1/1000 ölçekli Koruma amaçlı planda A ve B Blokları arasında bulunması gereken yol (Ağa Çırağı Sokağı) 25 parsel içine katılarak ortadan kaldırılmıştır. Kamuya ait tarihi bir yolun özel bir parsele eklenmesi bölgenin tarihi dokusuna, imâr esaslarına, kamu yararına, hukuka ve insan haklarına aykırıdır.
Kaldı ki bu aykırılık, daha önce Park Otel Turizm Merkezi’ne ait İmâr Planındaki “şehircilik ve planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun olmayan diğer aykırılıklar”, kapsamında, DANIŞTAY 6. DAİRENİN 92/1728E., 93/2262K ve 10.6.1993 tarihli kararıyla hükme bağlanmış, imâr planı ve yapı izin belgesi iptal edilmiştir. T.C. Anayasası’nın 138. Maddesi “Yasama ve yürütme organları ile İDARE, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve İDARE, mahkeme kararını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” hükmünü taşıdığına göre Ağa Çırağı Sokağının tekrar halka açık hale getirilmesi gerekmektedir .


2) Park Otel Turizm Merkezi 735 ada, 25 parsele ait 1/1000 ölçekli koruma amaçlı planın 2 numaralı notunda parsel alanının 3 katı yapı yoğunluğu verilmekte ve “Not 3a”da “Turizm tesislerinde tamamlayıcı nitelikte olan, eğlence üniteleri (bar, gece kulübü), restoran, yüzme havuzları, hamam, sauna, masaj, oyun salonu, toplantı salonu, jimnastik salonu, tesisat, sığınak, otopark, işlik, mutfak gibi üretim alanı, depo, soyunma ve giyinme yerleri, sağlık üniteleri gibi birimler yapılabilir. Bu alanlar emsal hesabına dahil edilemez.) yazılıdır.

Bu not, kullanılacak alanları uygulamada 3 katın üstüne çıkaracak, emsalin sınırsız bir şekilde artmasına yol açabilecektir. Böylesine bir yapı yoğunluğu arttırımı şehircilik -planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırıdır; ayrıca aşırı yapılanmanın yaratacağı olumsuz etkiler bulunduğu tarihi çevrenin dokusuna ciddi zarar verecektir.


3) Planın 4 No’lu notunda “Planda gösterilen blok ebatları ve kademe hatlarının sembolik olduğu” yazılıdır. Bu açıklama, planın gerçekte kesin hükümler getirmediğini, ucu açık ve keyfi olarak değerlendirilebilecek hususlar içerdiğini göstermektedir. Bu durum uygulamada suiistimallere açık kapı bırakır nitelikte bir hükümdür.

Sonuç olarak,
Park Otel aşırı iri ve parsel oranlarını zorlayan boyutlarıyla yalnız Gümüşsuyu
çevresini değil tüm İstanbul siluetini rahatsız eden bir kütledir. Planda A Bloğun gabarisi Alman Konsolosluğu saçak kotuna bağlanmış, ve şu anda mevcut plan konturları korunmuştur. A Bloğun güneyindeki üçgen planlı alanın tüm ada üzerinde ve 15.50 gabaride yapılaşmaya açılması önerilmektedir. Buradaki yoğun kütle çevremizi yaşanmaz bir duruma getirecektir.


Bu nedenle Ağa Çırağı sokağının güneydoğusunda monolit bir B Blok kütlesi yerine, çevredeki kent dokusuna uyumlu ölçü ve dokuda bir yapılanma istemekteyiz. Planda B Blok olarak belirtilen kısımda iç avlu gibi açık bir alan bırakılması yoğunluğu bir nebze olsun azaltacak ve deprem gibi doğal afetler sırasında insanların kaçabileceği bir mekan yaratacaktır. Bu çözüm, tarihi Park Otel'in bahçe alanlarını da işgal ederek genişleyen mevcut yapılaşmaya karşılık, çevrede yaşayanlara ve kent dokusuna bir rahatlama getirilebilecektir.

İtirazlarımızla ilgili olarak hukuki yollara başvuru hakkımız saklı olmak üzere görüşlerimizi saygıyla bilgilerinize sunarız.

Ayaspaşa Güzelleştirme ve Koruma Derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder